Formula 1 – autokilpailujen suosikkeja

Kilpailukausi 2018

Formula 1 meneillään olevalla kaudella 2018 järjestetään 28 osakilpailua, joista ensimmäinen oli Australian Grand Prix, ja se ajettiin Melbournessa 25. maaliskuuta 2018. Kauden viimeinen osakilpailu on 25. marraskuuta Abu Dhabissa ajettava Grand Prix. Tänä vuonna kauden televisioi Suomeen C More Max, eikä kisoja siis esitetä maksuttomilla televisiokanavilla kuin ainoastaan tunnin koosteina.

Ennen tämän järjestyksessään jo 69. maailmanmestaruuskauden alkua ajettiin talvitestit seitsemänä päivänä Espanjan Barcelonassa. Talvitesteissä 2., 5., 7. sekä 8. testipäivien nopeimpana oli Ferrari, 1. ja 6. testipäivien nopeimpana Red Bull sekä 4. testipäivän nopein oli Mercedes. Nopeimpina kuljettajina olivat Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen sekä Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton on Formula 1 hallitseva maailmanmestari, ja kauden 2018 ollessa loppusuoralla on Hamilton jälleen pistetilastojen kärjessä, Sebastian Vettelin ollessa toisena, Suomen Valtteri Bottaksen seuratessa kolmantena sekä Kimi Räikkösen ollessa neljännellä sijalla. Jännitystä on luvassa siis loppumetreille saakka.

Valmistajien sarjassa pistetilaston kärkisijaa pitää Mercedes, toisena on Ferrari ja kolmantena Red Bull Racing.

Kilpailukäytäntö

Kisat järjestetään viikonloppuisin ja kisaviikonloppu alkaa perjantaina jolloin ajetaan kahdet 1,5 -tuntiset vapaat harjoitukset alkaen klo 10 sekä klo 14. Näiden tarkoituksena on että kuljettajat saavat tutustua rataan ja sen ominaisuuksiin, jotta autot voidaan optimoida parhaalla mahdollisella tavalla. Myös lauantaina ajetaan vapaa harjoitus. Tämän jälkeen lauantaina ajetaan aika-ajot, joiden mukaan ratkeaa kilpailujärjestys sunnuntaina ajettavassa varsinaisessa kisassa. Aika-ajot ajetaan kolmessa osassa, jolloin ensimmäisestä osasta pudotetaan viisi hitainta kuljettajaa viimeisille lähtöpaikoille, seuraavassa osiossa taas viisi kuljettajaa, ja viimeisten kymmenen kuljettajan joukosta nopein saa paalupaikan eli ensimmäisen lähtöruudun, ja niin edelleen.

Varsinaisessa sunnuntain kilpailussa kuljettajat ajavat ensin yhden kierroksen lämmittelynä, ja asettuvat sitten lähtöpaikoilleen. Kilpailu kestää yleensä noin 1,5 tuntia, ja ajomatkaa autolle tulee yhteensä kolmisensataa kilometriä. Poikkeuksena tästä on Monacon osakilpailu, joka hitaampana ajetaan noin 260 kilometriä pitkänä. Kilpailulla on aina kuitenkin kahden tunnin takaraja, jonka lähestyttyä kilpailu keskeytetään. Voittaja on kilpailun nopein kuljettaja, ja kolme parasta palkitaan. Tapana on juhlistaa voittajia kuohuvalla shampanjalla sekä voittajien kansallislaulut soittamalla.

Formulaa vuodesta 1950

Formula 1-sarjaa on ajettu vuodesta 1950 saakka, ja sarjaa pidetään kilpa-autoilun huipputasona jossa kilpaillaan sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruuksista. Vuonna 1904 perustettu FIA eli Kansainvälinen autourheiluliitto on kisan organisaattori, ja se hallinnoi myös monia muita autourheilusarjoja, Formula 1 lisäksi muun muassa Rallin MM -sarjaa sekä Formula E -sarjaa.

FIA:n puheenjohtajana nyt jo kolmantena nelivuotiskautenaan toimii Jean Todt, joka valittiin tehtävään ensimmäisen kerran vuonna 2009. Tuolloin ehdokkaana oli myös suomalainen entinen rallikuski Ari Vatanen. Todt on aikaisemmin työskennellyt mm. Peugeotin rallitallissa sekä Ferrarin formulatallissa, ja tunnetaanpa hänet myös elokuvista sekä ohjaajan pallilta, että myös tuttuna kasvona esimerkiksi elokuvasta Asterix olympialaisissa.

Formula 1 -sarjan kaupallisista oikeuksista vastaa yhdysvaltalainen TV-moguli Chase Carey, ja markkinointijohtajana Sean Bratches. Tammikuussa 2017 F1 -sarjan kaupalliset oikeudet myytiin amerikkalaiselle tv- ja laajakaistayhtiö Liberty Medialle, ja lajin suosion odotetaankin kasvavan myös Yhdysvalloissa, jossa se on toistaiseksi ollut varsin pientä Eurooppaan verrattuna. Liberty Media toimii Yhdysvaltojen lisäksi yli 30 maassa.

Sarjalla on suuret taloudelliset vaikutukset sen mittavuuden ja ympärillä pyörivän rahan ympärillä, ja alunperin lähinnä Euroopassa pyörinyt ja suosittu sarja onkin viime vuosina laajentunut voimakkaasti Aasian suuntaan, jossa järjestetäänkin jo useita osa-kilpailuja. Ja nyt tehtyjen kauppojen myötä myös Yhdysvalloissa odotetaan lajin nousua.