Katsojana formulakisoissa

Kohteena Unkarin GP

Formulaviikonlopun seuraaminen on monelle autourheilufanille toiveiden täyttymys ja haaveiden kohde. Kisaviikonloppuja on vuodessa 21 (2018), joten valinnanvaraa riittää ympäri maailman. Usein käytettävissä oleva budjetti rajoittaa hieman innostusta, mutta kisamatka on kuitenkin ihan mahdollista kenelle vain ja vieläpä varsin kohtuullisin hinnoin. Jos lähdetään miettimään helppoa ja hieman edullisemman luokan kisamatkaa, voisi kohteena olla vaikkapa Unkarissa ajettava Grand Prix Hungaroring. Sen sijoittuminen suomalaisten kesäloman aikoihin saattaa helpottaa lomajärjestelyjä ainakin porukalla, tai perheen kanssa reissatessa.

Unkarissa Formulan 1 -osakilpailua on ajettu Budapestin itäpuolella sijaitsevassa Mogyorodin kunnassa vuodesta 1986 saakka. Rata on vaikeusasteeltaan Monacon legendaarista kaupunkirataa heti seuraava. Siellä ohittaminen on hyvin vaikeaa radan mutkaisen profiilin vuoksi. Radalla on voitettu erittäin harvoin paalupaikan ulkopuolisilta lähtöpaikoilta, itseasiassa ainoastaan kolmesti, jolloin ohituksissa menestyksekkäästi onnistuivat Nigel Mansell vuonna 1989, Kimi Räikkönen vuonna 2005 sekä Jens Button vuonna 2006. Tämän vuoksi lauantaina ajettavilla aika-ajoilla on Unkarissa erityisen tärkeä merkitys. Monesti ne ratkaisevat jo lopullista sijoitusta, vaikka ainahan kisoissa on luvassa keskeytyksiä, kolarointeja ja muuta jännittävää mikä vaikuttaa lopputuloksiin. Unkarissa kolarointeja tapahtuu runsaasti etenkin haasteellisen ja mutkikkaan radan vuoksi.

Käytännön toimiin

Unkarin GP on suomalaisten suosikkimatkakohde monestakin syystä. Ensinnäkin sinne on helppo matkustaa sen läheisen sijainnin vuoksi. Myös ilmasto on meitä miellyttävä, hieman lämpimämpi ja kuivempi kuin Suomen kesä. Unkarilaiset ovat myös suomalaisten sukulaiskansa, liekö silläkin vaikutusta asiaan. Suomalaiset formulakuljettajat ovat menestyneet Unkarin radalla mainiosti. Mika Häkkinen on voittanut siellä kilpailun kaksi kertaa, vuosina 1999 sekä 2000. Kimi Räikkönen voitti puolestaan vuonna 2005 legendaarisesti lähdettyään sijalta neljä, ja Heikki Kovalainen vuonna 2008.

Kun aletaan hankkia lippuja formulakisoihin, täytyy ensin valita päivät joihin haluaa osallistua. Kisapäivistä sunnuntai on tietysti se josta lipun hinta pääosin muodostuu. Lauantaina ajetaan vapaa harjoitus sekä aika-ajot, ja perjantaina vapaat harjoitukset. Lipun voi hankkia ainoastaan kisapäivälle, mutta koko viikonlopun lipun hinta ei lopulta tule montaakaan kymppiä pelkkää sunnuntailippua kalliimmaksi. Eli saattaa olla mielekästä ottaa lippu koko viikonlopulle. Näin kisa-alueelle pääsee tutustumaan ja sen kansainvälisestä atmosfääristä, ja ehkäpä hieman glamouristakin nauttimaan kaikessa rauhassa myös muina kuin hektisimpänä kisapäivänä.

Katsomopaikka on toinen joka vaikuttaa hintaan ratkaisevasti. Mahdollista on ottaa paikka oman budjetin mukaisesti istumakatsomosta, ja siinä sijainti on suoraan kerrannainen lipun hintaan. Katsomosta näkee tietyn osan rataa, ja screeneiltä seurataan muuten kisan kulkua. Kisassa pysyy screenien avulla hyvin ajan tasalla, mutta livenä ei välttämättä näe kisan herkullisimpia kohtauksia. Tai riippuu tietysti siitä, miten niitä omaan sijaintiin nähden sattuu osumaan.

Toinen vaihtoehto on ottaa lippu nurmelle. Siellä liikkumaan pääsee suhteellisen vapaasti, ja katsomaan kisan tapahtumia radalla ja radan ulkopuolella monesti jopa paremmin kuin katsomosta. Nurmelta myös näkyy radasta huomattavasti katsomoa suurempi osa. Mutta nurmella ei ole samalla tavalla screenejä joista kisan kokonaiskulkua voi seurata, eli siellä saattaa olla melko pihalla kisan muista käänteistä. Nurmi lienee hyvä vaihtoehto, jos kisareissu tehdään perheen kanssa. Näin lapsilla on enemmin tilaa liikkua kuin katsomossa paikallaan istuttaessa.

Kaikkiaan lippuihin kuluu tarkalla budjetilla lähtiessä noin sadasta eurosta pariin sataan euroa. On myös hyvä huomioida, että katettuna kisa-alueella on vain kalleimpien lippujen pääkatsomo. Eli auringonpaisteeseen ja helteeseen on hyvä varautua, sillä kisapaikalla ollaan kuitenkin useampia tunteja. Näiden tärkeiden päätösten jälkeen aletaan etsiä ja varata sopivaa majoituskohdetta ja lentolippuja paikan päälle. Hyvissä ajoin kannattaa ehdottomasti olla liikkeellä, jotta valinnanvaraa vielä löytyisi.